Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@19:35:31 GMT

سایه زباله‌دان‌ها روی تالاب بین المللی شادگان

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۷۴۸۸۲

سایه زباله‌دان‌ها روی تالاب بین المللی شادگان

تالاب شادگان، بزرگ‌ترین تالاب بین‌المللی کشور، هنوز از زخم زباله‌ها رها نشده است. مدفن زباله شهرها و روستاها، جای جای این تالاب باارزش را که ۲۸ سال است در لیست قرمز تالاب‌های بین المللی قرار دارد، آلوده کرده است.

بخشی از این آلودگی ناشی از سایت پسماند شهرداری شادگان در حاشیه این تالاب است. اخیرا، شهرداری شادگان، بخشی از پسماندهای شهری را در تالاب تخلیه کرده بود که مجدمی رییس اداره حفاظت محیط زیست شادگان مدعی شد این پسماندها جمع آوری و زمین‌های تالابی پاکسازی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: این اقدام غیرمنطقی در زمان بارندگی در حالی رخ داده که به گفته شهرداری شادگان، مسیر تردد جایگاه موقت دفن زباله خراب شده بود.

سید عادل مولا افزود: اداره محیط زیست شهرستان بلافاصله جلسه‌ای با حضور فرماندار، شهردار و بخشداران مرکزی و خنافره تشکیل داده و بعد از بازدید از محل، فرماندار الزام کرده است که پسماندها هر چه سریع‌تر پاکسازی شود، در حال حاضر پاکسازی انجام شده اما به دلیل وزش باد در زمان پاکسازی، بخشی از آنها در محیط پخش شده است، به همین دلیل به شهرداری شادگان مهلت ۱۰ روزه‌ای برای محصور کردن سایت پسماند داده شده است.

وی با بیان اینکه محل تخلیه زباله‌ها در محدوده تالاب بوده، اضافه کرد: اداره محیط زیست شهرستان مکلف شده است که در صورت تکرار، از شهرداری شادگان به مراجع قضایی شکایت کند.

همسایگی با زباله‌دان

تالاب بین‌المللی شادگان با بیش از ۵۰۰ هزار هکتار در جنوب خوزستان، به تنهایی بیش از یک سوم مساحت تالاب‌های ثبت شده کشور در رامسر سایت (کنوانسیون بین المللی تالاب‌ها) را به خود اختصاص داده است. معیشت بیش از ۱۰۰ هزار نفر از مردم محلی به این تالاب که در حوزه شهرستان‌های شادگان، آبادان و ماهشهر قرار دارد، وابسته است.

آنچه تالاب شادگان را در رده نخست تالاب‌های کشور قرار داده تنوع زیستی بی‌نظیر آن است. این تالاب یک سیستم زیست محیطی وسیع متشکل از تالاب‌های شیرین و شور، به علاوه خلیج جزرومدی خورموسی و جزایر آن است و نقش رابط بین رودخانه جراحی و خلیج فارس را ایفا می‌کند. تالاب شادگان یکی از مهمترین توقفگاه‌های پرندگان مهاجر و زمستان گذر در دنیاست. این ویژگی‌ها اما مانع تبدیل این تالاب به زباله‌دان شهرها و روستاهای خوزستان نشده است.

فیصل عامری فعال محیط زیست گفت: مشکل تالاب شادگان، تنها به تخلیه زباله در مسیر سایت شهرداری محدود نمی‌شود، خودروهای نیسان اندکی که زباله‌های روستاها را حمل می‌کنند ممکن است این اقدام را انجام دهند، اما مساله اصلی سایت پسماند شهرداری است که از زمان انتقال به محل فعلی در حاشیه تالاب، مشکل ساز شده است.

وی افزود: این سایت پسماند در جنوب شرقی تالاب و مجاور تالاب قرار دارد که علاوه بر اینکه چهره بسیار نامناسبی به این منطقه داده، بوی نامطبوع دود و زباله تا شعاع چند کیلومتری فراگرفته است همچنین به دلیل عدم حصارکشی مدفن زباله، وزش باد باعث می‌شود بخش زیادی از زباله‌ها به ویژه کاغذ و پلاستیک‌ها در تالاب پراکنده شود.

عامری خواستار جابجایی محل تخلیه زباله شهر شادگان از محل فعلی شد و تاکید کرد: تنها راهکار این است که این سایت به محل دیگری که با تالاب فاصله زیادی داشته باشد، منتقل شود.

بادهای زباله‌ای

معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان همچنین تاکید کرد: دفن زباله در تالاب جرم است و باید با آن برخورد شود و ما اجازه نمی‌دهیم زباله در تالاب دفن بشود.

وی گفت: سایت پسماند شهرداری شادگان در خارج از محدوده تالاب شادگان اما در مجاورت این تالاب قرار دارد که جانمایی مناسبی نیست اما احتمالا به دلیل موقعیت شادگان به این مکان به صورت موقت مجوز داده شده است.

مولا تصریح کرد: دفع زباله در این محل نیز همچون سایر سایت‌های پسماند در استان، غیراصولی است و مدیریت خوبی بر آن اعمال نمی‌شود، به ویژه اینکه این سایت در مسیر بادهای غالب منطقه قرار دارد و با توجه به عدم حصارکشی، وزش باد باعث پراکنده شدن زباله‌ها در تالاب می‌شود.

وی همچنین درباره تخلیه زباله‌های روستاهای حاشیه تالاب، گفت: دلیل ریختن زباله روستاهای رگبه، صراخیه و حدبه، بی‌کفایتی دهیار و بخشدار است که نتوانسته‌اند پسماندها را جمع آوری و مدیریت کنند، دهیاران باید الگوی مردم باشند اما مشاهده می کنیم که منازل این افراد انبوهی از زباله انسانی و حیوانی ریخته می‌شود.

مولا اضافه کرد: در زمینه آموزش جوامع محلی در گذشته اقداماتی صورت گرفته و طرح مدیریت و جمع آوری پسماند در روستای صراخیه اجرا شده بود اما امسال به دلیل کمبود اعتبار و بیماری کرونا، فعالیت کمتری شده است، اگر چه این اقدامات کافی نیست.

یک تکه از تالاب جدا می‌شود

معاون حفاظت محیط زیست خوزستان در ادامه تلاش‌ها برای تعطیلی سایت پسماند شهر آبادان، در تالاب شادگان را بی‌نتیجه دانست و گفت: مدفن زباله آبادان از قدیم در تالاب شادگان قرار داشته و حدود ۲۰ سال تلاش برای جابه جایی این محل از تالاب، هنوز به نتیجه نرسیده است.

وی افزود: باید واقع بین باشیم که این محل دیگر به عنوان اراضی تالاب و زیستگاه تالابی قابل احیا نیست، بنابراین در حال تلاش برای جداسازی آن از نقشه تالاب شادگان هستیم.

مولا اضافه کرد: بنا داریم که دلتای بهمنشیر را به عنوان بخشی از تالاب شادگان به نقشه تالاب اضافه کنیم تا جایگزین زمینهای سایت پسماند شود.

وی با انتقاد از باور نداشتن مدیران به مسائل محیط زیستی، اظهار داشت: جزیره‌ای عمل کردن ضربه بزرگی به محیط زیست وارد کرده است، به طور مثال آبادان فاقد زمین مناسب برای دفن زباله است اما می‌توان زباله‌های این شهر را در خرمشهر که اراضی مناسب زیادی دارد، دفن کرد ولی همکاری مناسبی برای اجرای این پیشنهاد صورت نگرفته است و تاکنون موفق نبودیم.

آژیر قرمز برای تالاب شادگان

زباله‌های شهری آبادان در تالاب بین المللی شادگان در مساحت ۱۰۰ هکتار به صورت غیربهداشتی دفع می‌شود.

اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان پیش از این نسبت به خروج تالاب شادگان از فهرست تالاب‌های بین المللی هشدار داده و گفته بود: در صورت ادامه روند دفع زباله آبادان در تالاب شادگان، این تالاب بین المللی از فهرست کنوانسیون رامسر خارج می‌شود.

با وجود اخطار سازمان‌های بین المللی اما در یک سال گذشته، نه تخلیه زباله در تالاب شادگان متوقف شده و نه حقابه این تالاب تامین شده است. این تالاب در سرشماری سالانه پرندگان مهاجر زمستان گذر نیز شاهد کاهش شدید است و امسال ۱۱ هزار و ۶۰ قطعه در شادگان سرشماری شده است.

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست شادگان مدیریت پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان خوزستان آبادان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست شادگان مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست شادگان مدیریت پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان خوزستان آبادان اخبار کنکور حفاظت محیط زیست خوزستان تالاب بین المللی تالاب شادگان شهرداری شادگان تخلیه زباله سایت پسماند دفن زباله تالاب ها زباله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۷۴۸۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون

  تالاب بین‌المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریای خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران است مدت‌ها این دریاچه محل زندگی انواع موجودات و پرندگان مهاجر بوده؛ ولی چند سالی است که آب به دلیل بدعهدی افغانستان به دریاچه نمی‌رسد و دیگر خبری از آن آب و آبادانی سابق نبود.

 وسعت دریاچهٔ هامون در زمان پرآبی ۵ هزار و ۶۶۰ کیلومترمربع است که از این مقدار ۳ هزار و ۸۲۰ کیلومترمربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچهٔ هامون وابسته به رودخانهٔ هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
 
 مهدی امیری، رئیس اداره محیط‌زیست زابل  بیان کرد: تالاب بین‌المللی هامون یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر آبزی، کنار آبزی و خشکی زی محسوب می‌شود؛ بنابراین بسیاری از گونه‌های پرندگان با خاستگاه‌های متفاوت و گونه‌های زیادی از پرندگان در معرض خطر در این منطقه جهت زمستان‌گذرانی و جوجه‌آوری می‌کردند.

 وی افزود: بعد از چندین سال خشکسالی‌های در حوزه سیستان این موضوع باعث گردید، تالاب بین‌المللی هامون دچار بحران بی‌آبی و تغییر مسیر پرندگان به مکان‌های دیگر شود.

 امیری با اشاره به ورود سیلاب به منطقه سیستان و تالاب بین‌المللی هامون تأکید کرد: امسال با ورود آب به تالاب هامون شاهد بازگشت پرندگان به ذخیره‌گاه زیست‌کره هامون هستیم و امیدوارم با تداوم آب ورودی به حوزه سیستان شاهد ماندگاری هر چه بیشتر پرندگان و تخم‌گذاری پرندگان مهاجر در بستر تالاب باشیم.

 رئیس محیط‌زیست زابل تصریح کرد: این اداره در سال‌های اخیر اقدام به گودبرداری مکان‌های در بستر تالاب نموده تا با ورود آب به تالاب و پر شدن این گودال‌ها شرایط برای ماندگاری پرندگان مهاجر و حیات‌وحش موجود در پناهگاه حیات‌وحش بیشتر شود.

 امیری افزود: اکنون شاهد حضور پرندگان آبزی مهاجری همچون فلامینگو، اگرت، چوب‌پا پرستو دریایی و انواع پرندگان کنار آبزی از خانواده آبچلیک و سلیم‌ها در بستر تالاب هستیم.

 این مقام مسئول خاطرنشان کرد: و یکی از کانون‌های بحرانی گردوغبار در بستر تالاب هامون جنگل بش دلبر است که این اداره جهت تثبیت گردوغبار در این نقطه برنامه مرطوب‌سازی آن را به‌وسیله ایجاد کانال آبرسانی و پمپاژ آب به نقاط بحرانی آن را دارد.

 رئیس اداره محیط‌زیست زابل ادامه داد: با ورود سیلاب به تالاب هامون بهترین فرصت است که اقدام به مرطوب‌سازی بستر تالاب و رساندن آب به مناطق مستعد گردوغبار و کانون‌های بحرانی شناسایی شده نمایم.

 وی افزود: باتوجه‌به ورود سیلاب‌ها و روان آب‌های منطقه پرندگان مهاجر به منطقه کشانده شده‌اند. برخی از این‌گونه‌ها به‌صورت مهاجر عبوری برای برگشت به منطقه سیبری و برخی برای گذراندن فصل تولیدمثل به تالاب هامون رسیده‌اند که این امر موجب ایجاد تنوع زیستی و چشم‌اندازی متفاوت در این پهنه اکولوژی می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • انتقال مجموعه آرادکوه نیازمند عزم جدی متولیان امور است
  • کاهش ۳۰ درصدی شمار پرندگان مهاجر
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • طرح مطالعاتی سایت پسماند شهرداری ساوه انجام‌ شد
  • آغاز طرح مقابله با تخلفات صید غیرمجاز برای حمایت از تالاب و صیادان شادگان 
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • تعطیلی جایگاه زباله غیر مجاز دستک آستانه اشرفیه
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان